IMG 5921

KNPSCK COLUMN: Omgevingsgeluid

Er zijn bakken vol muziek die het woordje ‘travel’ of ‘journey’ met zich meedragen. Het kleeft aan bepaalde artiesten, nummers en muziekgenres. Heel Spotify staat vol met muziek die heerlijk wegluistert wanneer je met je koffer door onbekende straten stiefelt. En eerlijk is eerlijk, het is ook een romantisch beeld… Jij, in de trein, er trekken prachtige landschappen aan je voorbij en dan ineens komt dat ukelele-rifje: intensiteit tot het plafond!

Daar zijn we het vast wel over eens: het is heerlijk om bewust af te dwalen met oordoppen in en de reiskriebels zijn werk te laten doen. Je kleurt jouw huidige decor in met de kleuren die je voelt bij de muziek uit de doppies. Maar vormen die oordoppen in de oren wel de meest bewuste manier om een reis te ervaren?

Muziek voor on the road. Indie-deuntjes om lekker bij weg te dromen. Maar moet je wel weg willen dromen? Of wil je er juist zijn? De mooiste muziek komt niet uit oordoppen. Het is LIVE omgevingsgeluid. De trein die langzaamaan vertrekt en de trainbeat van Johnny Cash benadert. Het bankje dat kraakt als de vrouw voor je opschuift. De onbekende man die je met een even zware stem als Barry White vertelt hoe lekker het weer is. De enthousiaste verkoper die tijdens een tussenstop een halve kip op een stokje proberen te verkopen. Alles en iedereen maakt geluid, we vormen een melodie en maken muzikale herinneringen.

Probeer het maar eens. Haal die doppen uit je oren, trek die muzikale oorwarmers van je oren en luister. En terwijl ik mijn koffers aan het pakken ben, krijg ik een appje van een vriend van mij. “Deze is echt heerlijk voor als je in de trein zit,” zegt hij enthousiast. Het zal vast een goedbedoelde tip zijn en waarschijnlijk muzikaal nog interessant ook, maar ik klik het bericht weg. Het is mijn idee om ergens naartoe te gaan, LIVE te genieten, te ontmoeten en echt mee te doen. Met de alledaagse gang van zaken, met de wegen die we bewandelen, met het samen maken van een nieuw omgevingsgeluid.

Knapsack